Formentera

L’Illa

Formentera és quelcom més que l’últim paradís de la Mediterrània on podreu gaudir d’unes clàssiques vacances d’estiu envoltats de pau, tranquil•litat i un entorn mediambiental sorprenentment conservat.

L’illa també ofereix al visitant una sèrie de possibilitats complementàries que garanteixen una estada feliç a qualsevol època de l’any. La bondat del clima (16º de mitjana entre novembre i abril) permet de banyar-se al mar tot l’any, i l’illa, sobretot a la tardor i a la primavera, ofereix el millor aspecte per a gaudir de la magnífica llum i l’increïble color.

Els tons del paisatge són molt més harmoniosos i nets alliberats de la llum encegadora que envaeix Formentera a l’època estival. Una posta de sol o una simple mirada al cel i el mar es converteixen en un espectacle únic que per si mateix ja justifica una visita a l’illa.

Pobles

La Savina: El port de la Savina és el primer nucli urbà que cal tenir en compte, ja que és l’únic accés que el turista té a l’illa; per tant, és de vital importància. Si alguna cosa caracteritza la Savina és el continu trànsit d’embarcacions: vaixells que porten i s’enduen turistes i formenterencs, petites i grans embarcacions de pesca i, a l’estiu, un increïble nombre d’embarcacions d’esbargiment capitanejades per persones que decideixen passar les vacances d’estiu a la mar, recorrent les costes mediterrànies.

Sant Francesc Xavier: A tres quilòmetres del port hi trobem Sant Francesc Xavier, que seria el nucli urbà més important, considerat com la capital de l’illa, ja que a la plaça hi ha l’Ajuntament. Just al davant s’hi aixeca l’església del poble, que al segle XVIII s’utilitzava com a fortalesa contra els bàrbars; amb el temps s’ha convertit en refugi per als parroquians del poble. A la plaça de l’Ajuntament se celebren les festes i els esdeveniments més importants, que solen aplegar residents i turistes per igual en un ambient festiu, tranquil i sobretot acollidor. Sant Francesc és el poble més visitat de dia, per la quantitat de comerços i bars que hi ha, sobretot el passeig, on hi ha diverses paradetes hippies que atrauen els turistes amb multitud d’objectes relacionats amb l’illa. Tot això fa del poble la capital de l’illa i un indret de visita obligada durant les hores de llum.

Sant Ferran: Tot enfilant la mateixa carretera que surt del port, i després de passar per Sant Francesc, el següent poble que cal visitar és Sant Ferran, indret de pas obligat per a anar a sa Mola o a es Pujols, que ofereix una gran varietat de bars i restaurants per a anar a menjar o simplement a prendre una copa i observar tranquil•lament el pas de la gent que visita el poble. A Sant Ferran hi ha un dels locals més mítics i amb més història de l’illa: La Fonda Pepe, que als anys 60 ja havia obert les portes al públic. Des de llavors és visitada per totes aquelles persones que volen gaudir del tranquil i autèntic ambient hippie de l’illa, ja que malgrat els anys que han passat és un dels pocs indrets que pràcticament no ha canviat.

La Mola: Sense sortir de la carretera principal, la següent parada després de Sant Ferran és La Mola, el poble més allunyat, ja que està situat al punt més alt de l’illa, a quinze quilòmetres de Sant Ferran, aproximadament. Es pot dir que és un dels pobles més tranquils, ja que a causa de la distància els turistes no el sovintegen tant i hi ha pocs comerços i restaurants. L’atractiu més gran és el mercat hippie que s’hi fa dues vegades la setmana i que atrau multitud de persones. Un altre dels reclams d’aquest petit poble és el far, situat sobre els penya-segats, des dels quals es poden veure capvespres fantàstics i es pot gaudir de la soledat de l’indret.

Es Pujols: És l’últim nucli urbà i segurament el que més dirigit al turisme està. S’hi arriba des de la sortida del port o bé a través de Sant Ferran. Només entrant-hi es nota que l’ambient és molt diferent del de la resta de l’illa, sobretot a la nit. La gran varietat de comerços, restaurants, bars, pubs i discoteques fan d’aquest indret el paradís del turista. Tant de dia com de nit, el flux de gent a es Pujols és continu; de dia es poden gaudir les platges i tots els comerços, i de nit hi regna l’ambient festiu, sobretot als pubs i al passeig marítim, on el mercat hippie atrau gent i l’ambient festiu es barreja amb l’aroma de la mar.

Platges

Formentera és coneguda i valorada turísticament per les seves platges d’aigües transparents i arena blanca que deixen mut el visitant amb les seves tonalitats turqueses. Es tracta de platges protegides i poc alterades per l’home, però enclavades en un territori dotat d’infraestructures turístiques modernes de caràcter familiar.

Si observam el peculiar contorn de Formentera, podem establir tres grans extensions de platges: a la cara nord-est les costes de Llevant i Tramuntana, a la part oposada, la costa nord-est amb les platges més famoses de l’illa, ses Illetes i es Cavall d’en Borràs, al sud, la costa de Migjorn.

La península des Trucadors, al nord de l’illa, és una llarga llengua d’arena que s’aprima de sud a nord. En ella es conformem les platges de Llevant, ses Illetes i es Cavall d’en Borràs que ocupen la cara oest. Ses Illetes és la platja més famosa de l’illa i la més visitada pels turistes. Malgrat a les hores centrals del dia registra una gran concentració, si caminam més enllà del darrer aparcament autoritzat podrem trobar trams gairebé deserts, fins i tot en temporada alta.

Molt a prop, la platja de Llevant acostuma a estar molt menys massificada que ses Illetes. Ocupa tota la cara est (a llevant) de l’arenal i també és de sorra blanca i fina, encara que amb petites superfícies rocoses. Avançant cap al nord, aquestes dues platges disten a tan pocs metres l’una de l’altra, que es pot estendre la tovallola enmig i contemplar ambdues alhora.

Tot aquest territori es troba dins del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, zona de gran protecció mediambiental. Aquells qui el visitin amb moto o cotxe, han d’abonar una taxa a l’entrada del Parc, aquells que hi accedeixen a peu, amb bicicleta o vehicle elèctric ho fan gratuïtament.

A la continuació natural des Trucadors, trobam s’Espalmador, una illa privada però de gaudi públic. És molt fàcil recórrer-la a peu i té diverses platges, la més visitada és la de s’Alga, al seu litoral oest. Per accedir a s’Espalmador (està prohibit creuar nedant a causa dels corrents marins) es fa a través d’una companyia local que realitza diàriament diversos trajectes, sortint des del Port de la Savina i fent escala a la platja de ses Illetes. Altres opcions són contractar una excursió nàutica o llogar una embarcació.

L’altre gran arenal de l’illa és la platja de Migjorn. La seva extensió de 5 km en forma de mitja lluna abasta tot el sud de l’illa des de la zona des Mal Pas fins a la zona des Copinar. La platja de Migjorn té sectors amb topònims propis que diferencien una zona de l’altra, d’oest a est: es Mal Pas, es Ca Marí, Racó Fons, es Còdol Foradat, es Valencians, es Arenals i es Copinar.

Es Caló des Mort és una petita cala a continuació de la platja de Migjorn separada de l’àrea des Copinar per una zona rocosa i escarpada.

A la costa oest de l’illa predominen els penya-segats, entre els que apareix una petita badia natural de gran bellesa paisatgística i aigües transparents. És la platja de cala Saona, molt apreciada per les famílies, ja que les seves aigües clares són poc profundes. A més, està emmarcada per petits penya-segats i hi podem trobar diversos escars en bon estat.

La costa de Tramuntana ocupa la part nord central de l’illa i és un tipus de costa rocosa baixa. És gratificant caminar-la, començant al racó de sa Pujada, i entre els nombrosos trams rocosos és relativament fàcil trobar racons d’arena. És un dels indrets més tranquils, fins i tot en temporada alta. L’únic poble de costa en aquesta àrea, es Caló de Sant Agustí, és molt estimat per residents i visitants, pel seu petit port de pescadors i els seus establiments gastronòmics de gran qualitat. A tan sols dos minuts a peu, hi trobem ses Platgetes, dues petites cales contigües on s’alterna l’arena amb superfícies de roca.

A l’extrem més occidental d’aquesta costa hi ha cala en Baster, una cala rocosa envoltada d’elevades parets calcàries on destaquen varadors d’embarcacions realitzats en coves naturals. Per accedir a ella amb facilitat cal fer-ho des de la població de Sant Ferran de ses Roques.

A Formentera hi ha dos platges adaptades per a persones amb mobilitat reduïda: es Pujols i es Arenals. Ambdues compten amb rampes d’accés, plataforma amb ombra, passamans, cadires amfíbies i socorristes. Es Arenals té, a més, banys adaptats i aparcament reservat.